Τηλεφωνήστε μας
+35725105419
Στείλετε μας μήνυμα
DamianouEvagoras@gmail.com
Καθημερινά
09:00-13:00 | 15:00-20:00

Ρήξη Μηνίσκου

Τι είναι η ρήξη μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μια από τις συνηθέστερες κακώσεις του γόνατος. Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη σε κάθε ηλικία, όταν υφίσταται έντονη πίεση. Σε νεότερα άτομα οι ρήξεις δημιουργούνται κατά τη διάρκεια απότομων στροφικών κινήσεων, συνήθως στα πλαίσια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Σε αθλητές συχνά οι ρήξεις μηνίσκου συνοδεύονται και από άλλες κακώσεις, όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Με την πάροδο της ηλικίας οι μηνίσκοι εκφυλίζονται, ενώ η πιθανότητα να υποστούν ρήξη αυξάνεται.

Η  ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με:

  • την εντόπιση της ρήξης: πρόσθιο κέρας, οπίσθιο κέρας, σώμα μηνίσκου
  • την μορφολογία της ρήξης: ακτινωτή, οριζόντια,  επίμηκης, δίκην λαβής κάδου, ρίζας (root tear),  μηνισκοθυλακική ρήξη (ramp lesion), σύμπλοκη
  • την δυνατότητα επισκευής/συρραφής: ρήξεις προς την περιφέρεια του μηνίσκου έχουν καλύτερη αιμάτωση και άρα μπορούν να συρραφούν σε αντίθεση με τις κεντρικές ρήξεις

Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος στην έσω ή έξω επιφάνεια του γόνατος
  • Οίδημα στο γόνατο
  • Δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση
  • Πόνος στο βαθύ κάθισμα
  • Αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος
  • Κλείδωμα και αδυναμία κίνησης του γόνατος – ενδεικτικό ρήξης δίκην λαβής κάδου (bucket handle) και επακόλουθου εγκλωβισμού του μηνίσκου ανάμεσα στα οστά του γόνατος
  • Ορισμένες φορές ακούγεται ήχος σαν «κλικ»

Πως γίνεται η διάγνωση στην ρήξη μηνίσκου

Μετά τα κλινικά τεστ που γίνονται από τον ορθοπεδικό σας για να βεβαιωθεί η ρήξη πρέπει να γίνετε πάντοτε μαγνητική τομογραφία.

 Θεραπεία και αντιμετώπιση στην ρήξη μηνίσκου

Στην οξεία φάση συνιστάται παγοθεραπεία, περίδεση και ανύψωση του μέλους, αποφόρτιση με πατερίτσες και λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Η τελική θεραπεία της ρήξης μηνίσκου εξαρτάται από τον τύπο, την εντόπιση και  την έκταση της ρήξης καθώς και την παρουσία ή όχι συνοδών κακώσεων άλλων δομών του γόνατος.

Μικρές – ατελείς ρήξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά με τη λήψη αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών του γόνατος ακόμη με την Φυσικοθεραπεία στόχο έχουμε την μείωση του πόνο και του οιδήματος.

Πότε χρειάζεται χειρουργείο και επέμβαση στη ρήξη μηνίσκου;

Σε μεγαλύτερες ρήξεις, σε αθλητές, σε ασθενείς με κλειδωμένο γόνατος (block)  ή με συνοδές κακώσεις όπως ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκόπηση γόνατος. Η αρθροσκόπηση ενδείκνυται επίσης και σε μικρότερες ρήξεις όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.  Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην ρήξη τύπου λαβής κάδου (bucket handle) η οποία πρέπει να συρράφεται άμεσα ώστε να επιτευχθεί πλήρης επούλωση και αποκατάσταση του γόνατος.

Φυσικοθεραπεία

Η Φυσικοθεραπεία είναι σημαντικός παράγοντας για την ρήξη του μηνίσκου είτε σε συντηρητική θεραπεία είτε μετά από χειρουργείο. Ο Φυσικοθεραπευτής είναι ο αρμόδιος για την επαναφορά του ασθενή πίσω στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η σωστή αποκατάσταση πάντα με συνεργασία με τον ασθενή έχει το πιο δυνατό αποτέλεσμα.