212018May
Νευροπάθεια από Παγίδευση Νεύρου

Νευροπάθεια από Παγίδευση Νεύρου

Neuron-Desktop-Images

 

Τι είναι η Νευροπάθεια από παγίδευση νεύρου;

Η νευροπάθεια από παγίδευση νεύρου προκαλείται από παρατεταμένη, φυσική συμπίεση ή ερεθισμό κάποιου νευρικού πλέγματος ή περιφερικού νεύρου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η νευρική δυσλειτουργία και ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος στην περιοχή νεύρωσης του πάσχοντος νεύρου. Σε ορισμένες θέσεις του σώματος, τα νεύρα είναι επιρρεπή σε συμπίεση από τους γύρω ανατομικούς ιστούς, σε παθολογικές αλλά και φυσιολογικές καταστάσεις. Σε μερικές περιπτώσεις συνυπάρχει και συμπίεση αγγείων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων από την ελάττωση της περιφερικής αιματικής κυκλοφορία.


Συμπτώματα Συμπίεσης νευρών στα άνω άκρα.

 • Λαιμός– σύνδρομο θωρακικής εξόδου
 • Ώμος– παγίδευση του υπερπλάτιου νεύρου
 • Αγκώνας– παγίδευση του ωλένιου, μέσου και κερκιδικού νεύρου
 • Καρπός– σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, παγίδευση ωλένιου νεύρου

Συμπτώματα Συμπίεσης νευρών στα κάτω άκρα.

 • Ισχίο– σύνδρομο απιοειδούς μυός, παραισθητική μηραλγία
 • Κατώτερο άκρο – σύνδρομο διαμερίσματος
 • Πόδι– πελματιαία απονευρωσίτιδα, εν τω βάθει περονιαία νευρίτιδα, σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα

Νευροπάθεια του υπερπλάτιαιου νεύρου

ΑΙΤΙΑ

Συμπίεση του υπερπλάτιου νεύρου στην περιοχή της ωμοπλάτης. Αυτό μπορεί να συμβεί από βαριά τσάντα που κρεμιέται στον ώμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή από άμεση πλήξη από πτώση.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ

84611-91895-92672-92768

Το υπερπλάτιο νεύρο είναι κλάδος του βραχιόνιου πλέγματος και σχηματίζεται από την 5η και 6η αυχενική ρίζα. Τα νεύρο πορεύεται προς τα κάτω και πίσω και διέρχεται μέσα από το υπερπλάτιο τρήμα κάτω από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Δίνει αισθητική νεύρωση στον ώμο και κινητική νεύρωση στον υπερακάνθιο και υπακάνθιο μυ. Στην πορεία του συνοδεύεται από την υπερπλάτια αρτηρία και φλέβα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο ασθενής αισθάνεται μια βαθιά έντονη  πίεση στην περιοχή της ωμοπλάτης, που μπορεί να αντανακλά από την κορυφή της ωμοπλάτης προς τον ώμο. Υπάρχει ευαισθησία στην πίεση του υπερπλάτιου τρήματος. Κίνηση του ώμου με ανασήκωση του βραχίονα προς το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα προκαλεί συνήθως πόνο στην ωμοπλάτη. Παρατεταμένη πίεση του νεύρου για μεγάλο χρονικό διαστήμα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία μέχρι και ατροφία του υπερακάνθιου και υπακάνθιου μυός.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 • Ηλεκτρομυογράφημα
  •    Διαγνωστικός αποκλεισμός του υπερπλάτιου νεύρου με τοπικό αναισθητικό επιφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο, για το διάστημα της διάρκειας δράσης του τοπικού αναισθητικού.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Ανάπαυση και απομάκρυνση – διακοπή επιβαρυντικών παραγόντων.
 • Αποκλεισμός υπερπλάτιου νεύρου με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη για την ελάττωση του οιδήματος και της φλεγμονής.
 • Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση με αναλγητική αγωγή και διέγερση του νεύρου.
  •  Εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας στο νεύρο.
  •    Χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου με διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου που ασκεί την πίεση, όταν οι συντηρητικές ή λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι αποτύχουν.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ120038

Ο εγκάρσιος καρπιαίος σύνδεσμος αποτελεί την οροφή του καρπιαίου σωλήνα μέσα από τον οποίο διέρχονται το μέσο νεύρο και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Το μέσο νεύρο παρέχει αισθητική νεύρωση στο αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο δάκτυλο και μισό από τον παράμεσο δάκτυλο, καθώς και κινητική νεύρωση σε μερικούς από τους μυς του χεριού.


ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ

Η μείωση του χώρου του καρπιαίου σωλήνα από φλεγμονή και οίδημα, ή η υπερτροφία του συνδέσμου από την υπερβολική χρήση του, μπορεί να προκαλέσει μείωση του χώρου στον οποίο λειτουργεί το μέσο νεύρο και να προκληθεί δυσλειτουργία του.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο ασθενής αισθάνεται πόνο, μούδιασμα και τσιμπήματα σαν από βελόνες στα δάκτυλα που νευρώνονται από το μέσο νεύρο. Σε μερικούς ασθενείς ο πόνος ακτινοβολεί προς τον πήχυ, το βραχίονα, τον ώμο και το λαιμό. Στα δάχτυλα παρατηρείται έκπτωση της μυϊκής ισχύος. Ο πόνος μπορεί να αναπαραχθεί με πίεση του καρπιαίου σωλήνα με τον αντίχειρα του εξετάζοντος, για ένα περίπου λεπτό.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 • Ηλεκτρομυογράφημα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση βρίσκεται σε άρθρο μας για το καρπιαίο σωλήνα που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας  http://www.evagorasdamianou.com/

 Νευροπάθεια του έξω μηροδερματικού νεύρου

ΑΙΤΙΑ

Προκαλείται από συμπίεση του έξω μηροδερματικού νεύρου από το βουβωνικό σύνδεσμο συνήθως λόγω παχυσαρκίας ή εγκυμοσύνης ή από σφικτή ζώνη παντελονιού.

ΑΝΑΤΟΜΙΑmeralgia-paresthetica-Mayo-Foundation

Το έξω μηροδερματικό νεύρο είναι κλάδος του οσφυϊκού πλέγματος και σχηματίζεται από κλάδους της Ο2 και Ο3 οσφυϊκής νωτιαίας ρίζας. Το νεύρο πορεύεται προς τα κάτω και διέρχεται κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο για να δώσει αμιγώς αισθητική νεύρωση στο δέρμα της πρόσθιο-πλάγιας επιφάνειας του μηρού μέχρι το γόνατο. Στο σημείο που το νεύρο περνάει κάτω από το βουβωνικό σύνδεσμο, μπορεί να υποστεί πίεση από το σύνδεσμο, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα στα οποία ο σύνδεσμος είναι διογκωμένος. Ο βουβωνικός σύνδεσμος εκτείνεται από την πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα ως την ηβική σύμφυση και είναι ψηλαφητός.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο ασθενής παραπονείται για πόνο ενίοτε καυστικό, μούδιασμα και τσιμπήματα σαν από βελόνες στην πρόσθιο-πλάγια επιφάνεια του μηρού ως το γόνατο. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπαραχθούν με την πίεση του βουβωνικού συνδέσμου περίπου 2 εκατοστά προς τα έσω της πρόσθιας άνω λαγόνιας άκανθας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συχνά παρατηρείται, είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων με το κάθισμα στην καρέκλα και η επιδείνωση με την κατάκλιση σε ύπτια θέση και την έκταση της άρθρωσης του ισχίου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί μηχανικά, γιατί με την έκταση της άρθρωσης του ισχίου σε ύπτια θέση αυξάνεται η πίεση του νεύρου, επειδή αυτό έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με το βουβωνικό σύνδεσμο, σε αντίθεση με την καθιστή θέση στην οποία το νεύρο απομακρύνεται από το σύνδεσμο.

Συχνά η πάθηση η οποία προκαλεί δυσβάσταχτο πόνο, συγχέεται με την τροχαντηρίτιδα ή την ριζίτιδα από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, που πιθανόν να συνυπάρχει σε μαγνητική τομογραφία που ζητείται, αλλά στην ουσία πρόκειται για μια μορφολογική ανωμαλία χωρίς πραγματική ισχιαλγία από φλεγμονή ρίζας νεύρου.

Η διαφοροδιάγνωση τίθεται με τη λήψη του καλού ιστορικού αφού χαρακτηριστικά η ισχιαλγία από κήλη δίσκου δεν ανακουφίζεται ποτέ με την καθιστική θέση και δεν επιδεινώνεται με την κατάκλιση. Επιπλέον ο ριζιτικός πόνος της μέσης σπανίως σταματά μέχρι το γόνατο. Επίσης η τροχαντηρίτιδα προκαλεί τοπικά πόνο στην περιοχή του μείζονα τροχαντήρα και όχι επιφανειακά στο δέρμα της πρόσθιο-πλάγιας επιφάνειας του μηρού μέχρι το γόνατο, περιοχή νεύρωσης του έξω μηροδερματικού νεύρου.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 • Αποκλεισμός του έξω μηροδερματικού νεύρου με τοπικό αναισθητικό, επιφέρει άμεση ανακούφιση από τον πόνο για τη χρονική διάρκεια δράσης του τοπικού αναισθητικού. Έτσι τίθεται η διάγνωση της παραισθητικής μηραλγίας
  •    Ηλεκτρομυογράφημα το οποίο καθορίζει το ύψος της βλάβης και της νευρική δυσλειτουργίας που στην περίπτωση της παραισθητικής μηραλγίας είναι περιφερικότερα της σπονδυλικής στήλης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Με την Φυσιοθεραπευτική προσέγγιση πάντα με την συνεργασία του ιατρού.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Απώλεια βάρους.
  •    Αποφυγή σφικτής περίδεση (ζώνης) στη μέση στη γραμμή του παντελονιού.
  •    Τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τους μηρούς σε ύπτια θέση.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *