222019Jun
Ρήξη Μηνίσκου Γόνατος – Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του

Ρήξη Μηνίσκου Γόνατος – Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του

Ρήξη Μηνίσκου Γόνατος – Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του

Η οξεία ρήξη μηνίσκου συμβαίνει συνήθως σε νέους ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας αθλητική δραστηριότητας, αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όταν δρουν στροφικά και συμπιεστικά φορτία τα οποία υπερβαίνουν την αντοχή του μηνίσκου

Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιθανότερο να παρουσιάζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μηνίσκους ως αποτέλεσμα μικροτραυματισμών, οι οποίοι είναι και πιο ευάλωτοι και μπορούν να υποστούν ρήξη και με πιο απλούς μηχανισμούς όπως την απλή έγερση από ένα βαθύ κάθισμα.

Ανατομικά οι μηνίσκοι βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου κνημιαίου κονδύλου έσω και έξω.

Είναι δύο σκληροί ελαστικοί ανατομικοί σχηματισμοί που αποτελούνται κυρίως από ίνες κολλαγόνου και νερό.

Έχουν σχήμα ημισελινοειδές (πεταλοειδές) και παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και των μηριαίων κονδύλων.

Η χρήση τους είναι η απορρόφηση φορτίων ούτως ώστε να αποφορτίζεται ο αρθρικός χόνδρος κατά την βάδιση και άλλες δραστηριότητες των γονάτων.Επίσης βοηθούν στην σταθεροποίηση του γόνατος κάνοντας την κίνηση πιο ομαλή.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΗΞΗΣ

Ο μηχανισμός της ρήξης είναι συνήθως σε φόρτιση του λυγισμένο γόνατο με ταυτόχρονη στροφή και κάμψη.

Υπάρχουν διάφορα είδη ρήξης μηνίσκων που ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος τους, την εντόπιση τους και το σχήμα της ρήξης του μηνίσκου.

Οι πιο συνήθεις περιλαμβάνουν επιμήκη ρήξη, ακτινωτή, εγκάρσια ρήξη, σε πιο νέα άτομα δίκην λαβής κάδου και τέλος σύνθετες ρήξεις( βλ. σχεδιάγραμμα). Με τη πάροδο του χρόνου η ρήξη  μηνίσκου μπορεί να επιδεινωθεί , για παράδειγμα η επιμήκης ρήξη μπορεί να μετατραπεί σε τύπο δίκην λαβής κάδου, η ακτινωτή ρήξη σε δίκην ράμφους παπαγάλου και η οριζόντια ρήξη σε flap tear.

Η ρήξη του έσω μηνίσκου είναι πιο συχνή από τη ρήξη του έξω μηνίσκου για καθαρά ανατομικούς λόγους.Συμπτώματα

Την ώρα του τραυματισμού μπορεί να νιώσετε ή και να ακούσετε ένα θόρυβο σαν κάτι να έσπασε. Κάποιες φορές είναι δυνατό να συνεχίσει ο ασθενής τη δραστηριότητά του αλλά προοδευτικά  μπορεί να πρηστεί το γόνατο και να γίνει δύσκαμπτο.

Το σημείο που προκαλεί πόνο είναι αρκετά συγκεκριμένο, όχι όμως πάντα. Γενικά, αν ο έσω μηνίσκος έχει υποστεί ρήξη, νιώθετε πόνο στο εσωτερικό του γόνατος , ή αντιθέτως πονάτε εξωτερικά, αν τη βλάβη έχει υποστεί ο έξω μηνίσκος.

Οι πόνοι είναι ξαφνικοί και απρόβλεπτοι, αν το τμήμα που υπέστει ρήξη κρατιέται μόνο από μια άκρη στην άρθρωση.

Όταν βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση, δεν προκαλεί καμιά ενόχληση, ακόμα και κατά την άσκηση αθλήματος. Ωστόσο, κάθε φορά που «σφηνώνει» στο γόνατο, προκαλεί οξείς πόνους (μοιάζουν με χτύπημα από μαχαίρι).

Αν ο μηνίσκος που υπέστει ρήξη, μείνει στριμωγμένος ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη, το γόνατο «κλειδώνει» και εμποδίζεται η πλήρης έκταση του γόνατος.

Η άρθρωση υποφέρει και η φυσιολογική αντίδραση άμυνας της, είναι η παραγωγή υγρού. Για το λόγο αυτό, μερικές φορές το γόνατο πρήζεται. Σε περίπτωση παλαιάς ρήξης, οι ασθενείς δε χρησιμοποιούν φυσιολογικά το γόνατό τους, κυρίως εξαιτίας του πόνου : έχουν την τάση να κουτσαίνουν λίγο. Οι μύες του μηρού, που συγκρατούν την επιγονατίδα αποδυναμώνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές, έντονους πόνους στο μπροστινό μέρος του γόνατος.

Οι πόνοι αυτοί επιδεινώνονται κατά το ανέβασμα και κυρίως το κατέβασμα σκάλας, όταν σηκωνόμαστε μετά από αρκετή ώρα καθιστοί, ή όταν καθόμαστε στις πτέρνες. Οι πόνοι αυτοί οφείλονται σε δυσλειτουργία της επιγονατίδας.

Τι εξετάσεις χρειάζονται ;

Ο γιατρός σας για να εξακριβώσει τη βλάβη του γόνατος, σας συστήνει εξετάσεις.

Η ακτινογραφία είναι η τεχνική που χρησιμοποιεί ακτίνες (τις ακτίνες X) για να δούμε τα οστά στο εσωτερικό του σώματος.

Δεν επιτρέπει να δούμε τους μηνίσκους, εκτός εάν είναι καλυμμένοι από μια ουσία που μοιάζει με κιμωλία (ασβεστώσεις), γεγονός που παρατηρείται κυρίως σε ηλικιωμένους.

Μια πιο εξειδικευμένη εξέταση, όπως η μαγνητική τομογραφία, μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τη ρήξη μηνίσκου, το μέγεθος και τη θέση της. Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να μη γίνει αντιληπτό εάν τη στιγμή της εξέτασης, το σημείο που έχει υποστεί ρήξη βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση.

Στους ηλικιωμένους ασθενείς, είναι δύσκολο μερικές φορές να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ ενός γερασμένου μηνίσκου και μιας πραγματικής ρήξης μικρού μεγέθους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η αντιμετώπιση της ρήξης ενός μηνίσκου θα εξαρτηθεί από τον τύπο της ρήξης, το μέγεθος και την εντόπισή της. Το εξωτερικό 1/3 του μηνίσκου αιματώνεται επαρκώς (red zone). Η ρήξη σε αυτή τη περιοχή του μηνίσκου μπορεί να ιαθεί χωρίς χειρουργική επέμβαση. Οι επιμήκεις ρήξεις αποτελούν ένα καλό παράδειγμα ρήξεων με καλή πρόγνωση.

Αντιθέτως, τα έσω 2/3 του μηνίσκου δεν αιματώνονται επαρκώς (white zone) καθιστώντας την επούλωση δύσκολη εάν όχι αδύνατη.

Αυτοί οι σύνθετοι τραυματισμοί αφορούν έναν ήδη εκφυλισμένο μηνίσκο ο οποίος δεν δύναται να επουλωθεί από μόνος του, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτεί την αφαίρεση των τραυματισμένων τεμαχίων.

Επιπλέον, πέρα από το είδος της κάκωσης, ο Ορθοπαιδικός λαμβάνει υπόψη την ηλικία και το επίπεδο δραστηριοτήτων του ασθενούς για να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πότε χρειάζεται επέμβαση ;

Ένα απλό «σχίσιμο» δεν απαιτεί επέμβαση, εφόσον δεν προκαλεί παρά μόνο ελαφρύ πόνο και δεν εμπόδιζει τις δραστηριότητές σας, ακόμα και τις αθλητικές.

Σε περίπτωση εκτεταμένης ρήξης, μπορεί να σας προτείνουν χειρουργική επέμβαση εάν το γονατό σας χωλαίνει, δυσκολεύει τις κινήσεις σας, πονάει, γενικότερα δεν «αντέχετε άλλο».

Η επέμβαση είναι επίσης αναγκαία εάν είστε νεαρής ηλικίας και ο μηνίσκος μπορεί να αποκατασταθεί.

Ποιοι οι κίνδυνοι χωρίς θεραπεία ;

Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί. Αν το γόνατο χωλαίνει (γεγονός που είναι πιθανό), ο μυς του μηρού κινδυνεύει από σταδιακή αποδυνάμωση.

Αυτή η δυσλειτουργία του γόνατος προκαλεί συχνά πόνους στο ύψος της επιγονατίδας.

Εάν είστε αθλητής υψηλού επιπέδου, ή αν το επάγγελμά σας είναι υψηλού κινδύνου (π.χ. πάνω σε σκαλωσιές), οι ξαφνικοί πόνοι στα γόνατα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σας.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Εάν η ρήξη είναι μικρή και αφορά το εξωτερικό μέρος του μηνίσκου, μπορεί να μην χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Εφόσον τα συμπτώματα υφίενται (δεν επιμένουν) και το γόνατο είναι σταθερό η αντιμετώπιση είναι αμιγώς συντηρητική:

  1. -Ξεκούραση: Αποφόρτιση του σκέλους και αποφυγή των καθημερινών δραστηριοτήτων για μερικές ημέρες.
  2. -Παγοθεραπεία: Εφαρμογή πάγου ή ψυχρών επιθεμάτων για 20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα.
  3. -Ελαστική περίδεση για την αποφυγή οιδήματος.
  4. -Ανάρροπη θέση του σκέλους (ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα).
  5. -Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φέρμακα (π.χ. ιμπουπροφαίνη) που ελάττωνουν τον πόνο και το οίδημα που προκαλείται από την φλεγμονώδη αντίδραση.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκοπική μέθοδο.

Επέμβαση: Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί σήμερα μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις στην Ορθοπαιδική. Μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής (πύλη εισόδου) και ο χειρουργός επισκοπεί την άρθρωση. Με ειδικά αρθροσκοπικά εργαλεία που εισάγονται από άλλες τομές αφαιρούνται ή επανακαθηλώνονται τα τεμάχια του ραγέντος μηνίσκου. Μερική μηνισκεκτομή: Με αυτή την επέμβαση ο εκφυλισμένος μηνίσκος αφαιρείται.Συρραφή μηνίσκου: Ορισμένες ρήξεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μπορούν να αντιμετωπιστούν με συρραφή. Το κατά πόσο θα επουλωθεί ο μηνίσκος μετά από συρραφή εξαρτάται από τον τύπο της ρήξης και την εντόπισή της. Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από συρραφή του μηνίσκου είναι μεγαλύτερος από τον χρόνο που χρειάζεται μετά από αφαίρεσή του.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Γίνεται πάντα με συνενώσει με τον Ιατρό και με τον Φυσικοθεραπευτή. Ακολουθεί άμεσο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας και φυσιοθεραπείας ώστε να γίνει πλήρης αποκατάσταση της κίνησης του κάτω άκρου.

Ο χρόνος αποθεραπείας εξαρτάται από το είδος της ρήξης και την αντιμετώπιση της δηλαδή σε μερική έσω ή έξω μηνισκεκτομή επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες περίπου σε τρείς με τέσσερεις βδομάδες ενώ όταν έχει γίνει  συρραφή μηνίσκου ο ασθενής επανέρχεται στις προηγούμενες του δραστηριότητες μετά τον τρίτο ή και τέταρτο μήνα.

Τέλος η θεραπεία ενός ασθενή θα εξαρτηθεί από την ηλικία, του ασθενή, τις δραστηριότητες που κάνει, επάγγελμα, φύλο και υπόλοιπο ιστορικό. Για παράδειγμα ασθενής άνω των εξήντα ετών με ραιβό γόνατο και εκφυλιστική ρήξη έσω μηνίσκου, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση με μερική μηνισκεκτομή μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω ταυτόχρονης βλάβης του αρθρικού έσω μεσάρθριου χόνδρου και ο ασθενής τελικά να χρειαστεί ολική αρθροπλαστική γόνατος.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *