%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b11

Η χειροθεραπεία καθίσταται ως η πλέον εντοπισμένη θεραπευτική μέθοδος για δυσλειτουργίες που αφορούν στις αρθρώσεις και στα μαλακά μόρια. Η αποκατάσταση στηρίζεται σε ένα σύνολο τεχνικών κινητοποιήσεων χειρισμών και ελέγχου του πόνου και διαμορφώνεται βάσει της κλινικής εικόνας που περιγράφει ο ίδιος ο ασθενής σε συνδιασμό με τα αντικειμενικά ευρήματα των εξετάσεων καθώς και τα αντίστοιχα του χειροθεραπευτή. Τέλος το κομμάτι της πρόληψης συνοψίζεται στη βελτίωση της εργονομίας και στην θεραπευτική γυμναστική του ασθενούς.

evagoras1

ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Είναι η χρήση διαφόρων μορφών ρεύματος.
Από τα πιο σύγχρονα αναλγητικά ρεύματα είναι το TENS.
Η επίδραση του TENS στο κεντρικό νευρικό σύστημα για την ελάττωση του πόνου.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΟΥΜΕΝΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
Με τη σωστή εφαρμογή, παρέχουν τη δυνατότητα για σπασμολυτική, αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.

ΕΙΔΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ:
• Για ατροφίες μετά από χειρουργείο ή τραυματισμούς.
• Ειδικά ρεύματα για παρέσεις νεύρων (πάρεση προσωπικού, βραχιονίου πλέγματος, κ.ά)
• Ενεργοποίηση σημείων Trigger Point, σημείων βελονισμού και αντανακλαστικών ζωνών

%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b12

Η αυτοεξυπηρέτηση, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ομαλή επανένταξη των νευρολογικών ασθενών στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί το κυριότερο στόχο στην διαμόρφωση και εξέλιξη του προγράμματος φυσιοθεραπείας.

Βασικό κομμάτι της αποκατάστασης, είναι η μέθοδος της ιδιοδεκτικότητας και του νευρομυϊκού συντονισμού (P.N.F). Οι αρχές της μεθόδου (Ισορροπία και Συντονισμός), πάντα και με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενούς, διαμορφώνουν τόσο τη θεραπευτική γυμναστική όσο και τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους μας.

screen-shot-2016-10-07-at-4-15-45-pm

Εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης ανάλογα με την πάθηση, την ηλικία και ικανότητα του ασθενή. Η κινησιοθεραπεία είναι απαραίτητο εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή για κινητοποίηση σε διάφορα επίπεδα και θέσεις, με στόχο την αύξηση της τροχιάς, της δύναμης, της αντοχής, της ελαστικότητας και της ιδιοδεκτικότητας του ασθενούς.

screen-shot-2016-10-07-at-4-19-12-pm

Το πιο σημαντικό μέσο ώστε να βελτιώσει και κατόπιν να διατηρήσει ο ασθενής την ποιότητα ζωής του, είναι για εμάς,στο φυσικοθεραπευτήριο Ευαγόρας Μ. Δαμιανού, η Θεραπευτική Γυμναστική. Το ασκησιολόγιο, δηλαδή, το οποίο φτιάχνουμε μαζί με τον ασθενή μας και το οποίο θα πρέπει να τηρεί τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του στο φυσικοθεραπευτήριο μας, όσο και μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης μόνος του!

Η θεραπευτική γυμναστική έχει 2 κυρίως μορφές: Τη Σταθεροποίηση Σπονδυλικής Στήλης (core stability). Εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές μυϊκής ενδυνάμωσης και συντονισμού των εν τω βαθύ σταθεροποιητικών μυών της οσφυϊκής και αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Και τη Μυϊκή Ενδυνάμωση (ιδιοδεκτικότητα, νευρομυϊκός συντονισμός). Ο δεύτερος τομέας αφορά όλους τους ασθενείς μυϊκά προβλήματα αλλά και ασθενείς με έντονη αθλητική δραστηριότητα, που έχουν υποστεί αθλητική κάκωση.

Στόχος του φυσικοθεραπευτή, εκτός από την αντιμετώπιση των ανατομικών προβλημάτων, είναι και η εκπαίδευση του ασθενούς. Η πλήρης ενημέρωση, δηλαδή, τόσο για τις φυσιολογικές φθορές που αναμένονται είτε για εκείνες που έχουν ήδη εμφανιστεί. Τελειώνοντας τις φυσικοθεραπείες, ο ασθενής θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, έχοντας λάβει τις βασικές πρώτες βοήθειες και τις βάσεις από τον φυσικοθεραπευτή του, πιθανή εμφάνιση παρόμοιων κλινικών συμπτωμάτων.

img_2373

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο πόνος είναι “απλώς” το αποτέλεσμα και όχι η ίδια η αιτία του προβλήματος που βιώνουμε. Για εμάς, στο φυσικοθεραπευτήριο Ευαγόρας Μ. Δαμιανού, ειδικά στις πρωταρχικές συνεδρίες αποτελεί κύριο στόχο η ανακούφιση του πόνου κι αυτό, διότι όσο υπάρχει ο πόνος δεν μπορούμε να φτάσουμε στο βαθύτερο, πραγματικό αίτιο που τον προκαλεί. Αρχικά λοιπόν διαγιγνώσκουμε τον πόνο και τι τον προκαλεί, τον ανακουφίζουμε και κατόπιν ακολουθεί η θεραπευτική διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται με τη Χειροθεραπεία (Manual Therapy) και τη Θεραπευτική Γυμναστική.

Picture1

Για πολλά χρόνια η ιατρική κοινότητα θεωρούσε ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα και ο πόνος που αυτά προκαλούν οφείλονται μόνο σε βλάβες των οστών (π.χ. οι τραυματισμοί των αρθρώσεων, αρθρίτιδα), ή των νεύρων (π.χ. φλεγμονές) με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά πολλές επώδυνες καταστάσεις. Ωστόσο, από τη δεκαετία του ’80, που οι Αμερικανοί γιατροί J. Travel και D.G. Simons τεκμηρίωσαν με επιστημονικές έρευνες το θέμα, άρχισε να γίνεται σταδιακά αντιληπτό ότι ο πόνος μπορεί να οφείλεται και σε μικροτραυματισμούς στις ίνες των σκελετικών μυών, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να συσπώνται, να «σκληραίνουν», να «κονταίνουν» και να χάνουν την ελαστικότητά τους, πυροδοτώντας πόνο στον ασθενή, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα επώδυνα αυτά σημεία των μυών είναι γνωστά ως Μυοπεριτονιακά Σημεία Πυροδότησης Πόνου - trigger points.

Τα σημεία Πυροδότησης Πόνου απενεργοποιούνται με του πιο κάτω τρόπου:
1. Με ισχαιμικές πιέσεις και διατάσεις στην περιοχή του trigger point. Η πιέσεις αυτές γίνονται με τρεις πιέσεις, εναλλάξ με διατάσεις στο κάθε ένα trigger point . Οι πιέσεις αυτές μπορούν να γίνουν είτε με τον αντίχειρα μας είτε με την χρήση ειδικών εργαλείων όπως είναι τα Ergo tools (Ergon Technique) Οι πιέσεις αυτές αποκαλούνται ισχαιμικές, γιατί ελαττώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια μια «βίαιη» επαναφορά της
2. Με τη τεχνική της ξηράς βελόνας. Προκειμένου τα trigger point να απενεργοποιηθούν πιο γρήγορα κάνουμε την τεχνική της ξηράς βελόνας. Συγκεκριμένα εισάγουμε σε ένα trigger point μια αποστειρωμένη λεπτή και ευκίνητη βελόνα μιας χρήσης, αντίστοιχη με εκείνη που χρησιμοποιείται στο βελονισμό, με σκοπό τη πιο γρήγορη χαλάρωση του μυ. Έπειτα, ακολουθεί η διάταση του μυ.

Η τεχνική της ξηράς βελόνας προτιμάται περισσότερο ως θεραπεία για την απελευθέρωση των μυοπεριτοναϊκών σημείων πυροδότησης πόνου.
Ο λόγο που προτιμάτε είναι ότι έχει πιο γρήγορο αποτέλεσμα στην μείωση του πόνου.

Picture2
Μελέτη που αφορά στην αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου, σε σχέση με την αντίστοιχη τεχνική της ισχαιμικής πίεσης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Journal of Bodywork and Movement Therapies’ (9 Νοέμβριου 2013). Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι το αποτέλεσμα συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημιακών τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Η.Π.Α και του Ιράν. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της τεχνικής της ξηράς βελόνας στη αντιμετώπιση των trigger points στην άνω μοίρα του τραπεζοειδή μυ. Στην έρευνα συμμετείχαν 33 ασθενείς, οι οποίοι χωρίστηκαν, τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε 17 ασθενείς και η δεύτερη ομάδα είχε 16. Στη πρώτη ομάδα εφαρμόστηκε η τεχνική της ισχαιμικής πίεσης για την απελευθέρωση των trigger points, ενώ στη δεύτερη η τεχνική της ξηράς βελόνας.
Η ένταση του πόνου, καθώς και η ένταση του πόνου σε πιεστικό ερέθισμα εκτιμήθηκε πριν και μετά την θεραπευτική συνεδρία. Επιπλέον, ελέγχθηκε η ανικανότητα στην περιοχή του ώμου, του βραχίονα και της άκρας χείρας.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε σημαντική βελτίωση σε όλες τις παραμέτρους που εκτιμήθηκαν πριν και μετά τη θεραπευτική συνεδρία και στις δυο ομάδες. Με την επιπλέον ανάλυση (Analysis of covariance) βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη βελτίωση του πόνου με τη τεχνική της ξηράς βελόνας σε σχέση με την ισχαιμική πίεση, αλλά όχι στις υπόλοιπες προς εκτίμηση παραμέτρους. Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε περιπτώσεις που το ζητούμενο είναι η ανακούφιση του πόνου να προτείνεται η τεχνική της ξηράς βελόνας.